Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er en pumpe, der leverer energi til boliger. Det kan både være helårsboliger eller fritidsboliger. Det er især en oplagt forsyningsmulighed, hvis man bor udenfor et område, hvor fjernvarmeværket forsyner.

Man kan finde varmepumper i tre forskellige versioner: Jordvarmepumpe, luft-til-vand-varmepumpe og luft-til-luft-varmepumpe. På varmeoversigten.dk kan du finde en grundig gennemgang af de tre typer varmepumper. Men i korte træk ser det således ud:

Kort forklaret fungerer jordvarmepumpen således, at den trækker varme op fra jorden ud fra slanger i jorden, som er fyldt med frostsikret vand. Denne slags pumpe siges at have den nuværende højeste virkningsgrad.

Luft-til-vand-varmepumpen fungerer på den måde, at den trækker varmen fra luften udefra og en kompressor anvendes så til at hæve luftens temperatur og derved opvarme vandet i boligens varmeanlæg.

Denne metode er på nuværende tidspunkt en mellemvej af de tre økonomisk set.

Luft-til-luft-varmepumpen bruger også luften udefra og omdanner luften til varme, der bliver sendt rundt i boligen. Den metode er typisk den billigste løsning.

Hvad er fordelene ved en luft-til-vand-varmepumpe:

En af fordelene ved en luft-til-vand-varmepumpe er, at den vil sænke ens varmeomkostninger en del.

Samtidig bliver boligens energimærke forbedret ved at skifte til en luft-til-vand-varmepumpe. Sidstnævnte vil øge boligens samlede værdi.
Derudover kan pumpen kombineres af solceller, solvarme og gasfyr, og man kan styre den via sin smartphone eller tablet.

 

« »