Vær ikke bange for at “noget”, f.eks. tamponer, kondomer eller sexlegetøj kan forsvinde inde i dig. For selv om skeden og livmoderen kan udvide sig, er der ikke åben adgang til maveregionen. Tag den med ro, selv om du “taber” noget derinde, f.eks. en tampon. Hvis du har hørt, at skeden kan falde ud (prolapse), så er det til gengæld korrekt.

Det lyder jo lidt dramatisk, men er “kun” en slags brok, hvor de muskler, som skal støtte bækkenets organer (herunder livmoder og skede) ikke er stærke nok. Af den grund kan livmoder og skedens for- eller bagvæg falde ned og i nogle tilfælde vise sig som en synlig bule ud af skedeåbningen. Lidelsen rammer som oftest ældre kvinder, men ses også hos gravide eller i tilfælde af kraftig, langvarig hoste, tunge løft, forstoppelse eller sygdom. Lettere tilfælde kan klares med øvelser. I nogle tilfælde skal der opereres.

Grønne grøntsager som selleri er kendt for at få skeden til at dufte og smage sødere, hvilket er rart for manden under oralsex. Det samme er frugt og krydderier som kanel, pebermynte og kardemomme. Der er med andre ord endnu flere grunde til at huske de seks (sex) om dagen! I flere kulturer findes der drabelige myter om kvinder med tænder i skeden, såkaldt vagina dentata. Selv om det lyder utroligt, så findes der i enkelte tilfælde cyster i skeden (de kan også forekomme andre steder), som kan indeholde, – ja, du gætter rigtigt – ansatser til både tænder, hår og negle.

I vesten var det Freud, som opfandt begrebet, da det passede ind i hans teorier om kastraktionskomplekset, som handler om, at kvinden som hævn for sin manglende pik i stedet bider den af ham, så snart han kommer “inden for døren”. Nogle piger fødes med to livmodere og to livmoderhalse. Det skyldes en fødselsskade, hvor de såkaldte mülleriske kanaler ikke smelter sammen i fostertilstanden som de skal. Skedeprutter er noget, de fleste kvinder oplever, især under sex eller motion. Mange synes, det er frygteligt flovt. Men det er altså helt normalt.

Skeden er normalt fra 7- 10 cm. lang, men vær ikke bange, hvis din partner har mere mellem benene end som så. Skeden kan, når du er seksuelt ophidset, udvide sig 200 %. Glem ikke, at den oprindeligt er skabt til at give plads til et barn på 3-4 kg.

« »